JooMix.org

Támogatóink

 

 

Zoárd nap 2018

Ön itt van: CímlapTúrákSzatmár-Beregi 3 nap/ 2éjszaka

Szatmár-Beregi 3 nap/ 2éjszaka

Magyarország legkeletibb szeglete varázslatos, érintetlen, Szatmár-Beregben a helyiek együtt lélegeznek a természettel, megélik a hagyományokat, s őszinte, nyílt vendégszeretettel várják az ide érkezőket.

 

A Bereg kapujának is nevezett Vásárosnamény egy barátságos, vendégszerető kisváros. A Felső-Tisza vidék legjelentősebb üdülőhelye. A vizek városának is nevezik, hiszen felszíni vizei mellett a felszín alatt húzódó termálvíznek is fontos szerepe van. A kerékpáros túrázók közkedvelt kiindulópontja.  Homokfövenyes szabad strandját, a gergelyiugornyai Tisza-partot nyaranta több 10 ezren keresik fel. A városközpontban családias jellegű kisebb szállodák, panziók épültek, nyári idényben a középiskolai kollégium, az üdülőövezetben pedig számos magán- és falusi szálláshely várja az idelátogatókat. Egyediséget a századforduló elején épült régi épületek (Tomcsányi-kastély, Eötvös kúria, Városi Könyvtár, Bíróság épülete) és a viszonylag gazdag kulturális emlékek, események kölcsönöznek a városnak.

 

  • 1. nap Az első napot töltse Vásárosnaményban!

 

Délelőtti program: Vásárosnaményban városnéző séta, majd a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeum és a Vadászati Kiállítás megtekintése. Az országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg. A vadászati kiállításon az 5 földrész - kiemelten Magyarország és a Bereg - vadászható és nem vadászható vadjait és azok élővilágát ismerhetik meg.

 

Délutáni program: Felfrissülés a Szilva Termál-és Wellness fürdőben. Töltsön el egy pihentető délutánt a Szilvafürdőben. Az úszás kedvelőinek a 16 méter hosszú, 120 centiméter átlagos vízmélységű úszómedence nyújt kellemes kikapcsolódást. A fürdő wellness szolgáltatásai segítik a látogatók testi és szellemi felfrissülését. Hatóanyagai jótékonyan hatnak az emésztőszervi, ízületi és krónikus nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, továbbá elősegíti az érbetegségek gyógyulását.

 

Pattanjon kerékpárra és fedezze fel Vásárosnaményt! Biztonságosan kerékpározhatnak kiépített kerékpárútjainkon. Ne hagyja ki a gergelyiugornyai homokfövenyes szabad strandot, ahol facölöpökre épült faházak páratlan élményt nyújtanak.

 

  • 2. nap

 

Délelőtti program: Tákosra ellátogatva kihagyhatatlan élmény a Mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetett paticsfalú református templom megtekintése. A templomtól nem messze a falu tájháza ad otthont a "Beregi keresztszemes kiállításnak", ahol megismerkedhetnek a leggyakoribb beregi keresztszemes mintákkal. Csarodán a késő román kori falusi templomok egyik legszebbike található a település központjában. Beregdarócon a faluban tett séta alkalmával betérhetnek a XV. századi műemlék jellegű református kőtemplomba. A kenderfeldolgozás, valamint a szövés és fonás szükséges eszközeit és folyamatát mutatja be a helyi Tájházban berendezésre került "Kendermagtól a lenvászonig" kiállítás (előzetes bejelentkezés szükséges).

 

Délutáni program:

 

Beregdarócból elindulva Tarpa felé haladva láthatják a tarpai Nagy-hegyet, melynek környékét és élővilágát a Szőlő-hegy tanösvény mutatja be. Tarpán megtekinthetik a gótikus stílusú műemlék református templomot. Itt áll az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. Kiemelkedő értéket képvisel a tarpai szilvapálinka, valamint a szilvalekvár, melyek a méltán elhíresült "nemtudom" szilvából készülnek. Feltétlen meg kell kóstolniuk a híres tarpai szilvapálinkát a Tarpa Manufaktúra Kft pálinkafőző üzemében, ahol bepillanthatnak a pálinkafőzés rejtelmeibe is (előzetes bejelentkezés szükséges).

 

  • 3. nap

 

Délelőtti program:

 

Kisaron a Természet Háza látogatóközpontban megismerkedhetnek a térség természeti, táji és kulturális értékeivel. A központ pihenőhelyként szolgál a túrázók számára. Nagyaron látogatást tehetnek a Luby Kastélyba, az antik rózsák kertjébe. A falu határában található a több mint 200 éves Petőfi-fa. Szatmárcseke a magyar zarándokhely, ahová egyszer mindenkinek el kell látogatni. Itt található Kölcsey Ferenc költőnk, a Himnusz írójának síremléke a kopjafejfás temetőben, ahol a közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert páratlan látványt nyújt.

 

Délutáni program:

 

Túristvándiban megtekinthetik a 18. század végén épített vízimalmot, mely ma is működőképes. A festői tájjal körülvett malom népi stílusban épült, történetét kiállítás mutatja be. Kellemes környezetben pihenhet, és még csónakázhat is a Túr-folyón. Tiszacsécse szintén egy kiemelkedő irodalmi személyiség, Móricz Zsigmond nevéhez fűződik. Bepillanthatnak az író szülőházába, hallhatják és olvashatják híres zsoltárjait. Panyolán megkóstolhatják a kiváló minőségű szilva-és gyümölcspálinka különlegességeket, helyi jellegzetes ételeket a Panyolai Szilvóriumban (előzetes bejelentkezés szükséges).

Vásárosnamény felé egy kicsit nosztalgiázhatnak a kompon, Olcsvánál.