JooMix.org

Támogatóink

 

 

Zoárd nap 2018

Ön itt van: CímlapLátnivalókBereg látnivalói

Bereg látnivalói

 

Tákos Református Templom

Tákoson található a népi építészet kiemelkedő alkotása az 1760 körül épült református templom. Paticsfala miatt Európában egyedülálló. A fakazettás mennyezetet 58 festett tábla alkotja, mely a népi művészet remeke. A műemlékről úgy gondolják, hogy "a nép emelte magának fából és sárból", abban az időben, amikor Mária Terézia rendelkezései megtagadták a követ és a téglát a reformáció híveitől. A tákosiak megmutatták, hogy akkor is szép templomuk lesz. A templomot „mezítlábas Notre Dame”-nak is szokták nevezni.

                                                         

4845 Tákos Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Belépő: 300,- Ft diák/nyugdíjas 150,- Ft

Elérhetőség: +36-45/701-718; +36-30/535-7606

Honlap: www.temple-tour.eu

 

Csaroda Református Templom

Csaroda késő román stílusú temploma a Középkori templomok útjának egyik legcsillogóbb ékszerdoboza. A református templom kecses tornya és a szeg nélkül ácsolt fa haranglábnak páratlan szépsége rabul ejti az ide látogatót. Az országos hírű műemlék a középkorban épült, mely a falu közepén, kissé kiemelkedő helyen áll. A templom az 1950-es évek óta szerepel a magyar műemléki irodalomban, ettől az időtől tekintik az Árpád-kori falusi templomok klasszikus példájának. Korábban úgy tartották, hogy a torony és a hajó az Árpád-korban épült, a szentélyt a XV. századra keltezték többen. Az 1971-ben megindult régészeti és falkutatás viszont azt igazolta, hogy a szentély és annak boltozata egykorú a hajóval. A templom építési kora a XIII. század vége – XIV. század eleje lehet.

 

4844 Csaroda, Kossuth Lajos út 2.

Belépő: 300,- Ft; diák/nyugdíjas 250,- Ft

Elérhetőség: +36-45/484-905, +36-20/444-7624

Honlap: www.temple-tour.eu

 

Lónya Református Templom

A beregi Tiszahát méltán sokat emlegetett műemléke a 13. században emelt lónyai templom, amely a mellette álló fatoronnyal a beregi tájegység ékessége.

 

4836 Lónya, Kossuth Lajos út 91.

Elérhetőség:+36-30/361-3404; +36-45/706-414

Honlap: www.temole-tour.eu

 

Beregdaróci Tájház

Beregdarócon működik a „Kendermagtól a lenvászonig” nevű Tájház,mely a kenderfeldolgozás valamennyi lépését bemutatja. A látogató megismerkedhet a kender feldolgozásának hagyományos eszközeivel, azokkal a munkafolyamatokkal, amelyek mára már feledésbe merültek. Élő múzeum révén ki is próbálhatja az eszközöket működés közben.

 

4934 Beregdaróc, Szabadság út 71.

Belépő: nincs, előzetes egyeztetés szükséges.

Elérhetőség: +36-70/330-1564

 

Beregdaróc, Keresztszemes kiállítás a Középkori Udvarházban

A keresztszemes hímzés egy ősi hagyományokat őrző népművészeti ág, központja a beregi tájegység. A beregi keresztszemes hímzés teljes egészében kézimunka, lenvászon alapanyagra előrajzolás nélkül, színes hímzőfonallal kerül fel a minta a szorgos kezek által. Beregdarócon állandó kiállítás keretében a látogatók megtekinthetik Sukta Bertalanné, Kis Jankó Bori Díjas iparművész beregi keresztszemes munkáit. Termékeit megvásárolhatják a Beregi Boltban is Vásárosnaményban.

 

4934 Beregdaróc, Szabadság út 60.

Elérhetőség: +36-45/706-085; +36-20/463-7447

Honlap/e-mail: www.beregihimzes.huEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Márokpapi, Református Templom

A falu legnagyobb nevezetessége a református templom. A szabadon álló, egyhajós, torony nélküli, keresztboltozatos szentéllyel rendelkező kora gótikus épületet Szűz Mária tiszteletére szentelték.  A templomot 1939-ben villámcsapás éri és leég. Ekkor fölmerül az épület lebontása, de szerencsére ez nem következik be.  A templom nyugati homlokzata előtt áll a XVIII. században épült, tizenöt méter magas, a XIX. század második felében megújított harangtorony, melynek harangját 1791-ben öntötték.  A nyugati homlokzaton nyílik a gótikus, kőkeretes kapu. A külső homlokzat különleges dísze az a színes, virágos kifestés, amely a XVII. századból, tehát már a református időből származik. A belsőben középkori, a XV. század első feléből származó freskókat láthatunk, amelyek a 1999-es restaurálások során kerültek elő.

 

4932 Márokpapi, Kossuth út 11.

Honlap: www.temple-tour.eu

 

Tarpa Nagy-hegy

A Beregi-síkságból magasodik ki a 154 méter magas Tarpai Nagy-hegy, mely a tengeralatti vulkáni tevékenység következtében alakult ki. A hegy eredeti vegetációja a szőlőművelés és a kőbányászat miatt jelentősen visszaszorult, de még roncsaiban is különlegesnek mondható.Az itt kialakított Szőlő-hegy tanösvény végigjárásával a látogatók megismerhetik a térség gazdálkodással kapcsolatos hagyományait, azok hatását a táji, természeti, genetikai sokféleségre illetve szemtanúi lehetnek a mozaikos beregi táj szépségének. Számos védett és fokozottan védett állatnak nyújt élőhelyet. A területen számos madárfaj megtalálható: gyurgyalag, fekete gólya, fehér gólya, fülemüle, szürke gém, nagykócsag, jégmadár. A kétéltű és hüllő világa igen változatos. Kiemelkedő jelentőséggel bír a beregi futrinka, aki a Bereg rovarvilágának legnevezetesebb képviselője. A faj első magyarországi példányát egy tarpai borospincéből írták le. A hegy déli lejtőjén a szőlőparcellák között apró présházak sorakoznak. Tetejéről jó időben gyönyörű látványt nyújt a Kápátok vonulata, és a beregi táj.

 

4931 Tarpa külterület

Honlap/e-mail: www.szatmarbereg.huEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tarpa, Esze Tamás és Bajcsy-Zsilinszky Endre szobor

Tarpán született Rákóczi Ferencz kuruc brigadérosa Esze Tamás, a Tiszaháti felkelés vezér alakja. Egész alakos, kezében kardot tartó kőszobra Németh Mihály alkotása. A műemlék a Községháza melletti Esze Tamás parkban látható. A település másik kiemelkedő alakja volt a második világháborúban mártírhalált halt Bajcsy-Zsilinszky Endre, politikus, újságíró, akit 1944. december 24-én kivégeztek. Tarpa országgyűlési képviselőjeként az 1930 és 40-es években küzdött a terület népéért. 1945. május 27-én ünnepélyes gyászpompával temette el a felszabadult demokratikus Magyarország, majd végakaratának megfelelően hamvait Tarpán helyezték el. 1975-ben állították fel mellszobrát, melyet Andreasz Papahrisztosz görög szobrászművész alkotott.

 

4931 Tarpa, Kossuth út 23.

 

Tarpa, Szárazmalom

Tarpa különleges műemléke a 19. században épült szárazmalom,mely az Észak - Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. A járókerekes, leggyakrabban lovakkal vontatott szárazmalom két egymással szorosan összeépült részből, a kerengő sátorból és a malomházból áll. A kerengősátorban, a járószínben áll a malom hajtására szolgáló nagykerék, a kerengő. A malomházban foglal helyet a kőpad az őrlőszerkezettel. A fából készült fogaskerék, hatalmas zsindelyes tető alatt található.

 

4931 Tarpa, Árpád út 36.

Belépő:200,- Ft, diák/nyugdíjas 150,- Ft

Elérhetőség: +36-20/358-2938

 

Tarpa Pálinkaház, Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

A Tarpa Pálinkaházban megismerkedhetünk a tradicionális és korszerű pálinkakészítéssel, megkóstolhatjuk és megvásárolhatjuk azokat. Igény esetén a pálinkákhoz illő ételeket is készítenek. A Pálinkaház látogatásához minden esetben előre be kell jelentkezni! Tarpához kötődik a 2005 novemberében megalakult Szatmár-Bereg Pálinka Lovagrend. Az egyesület alapítói számos területről verbuválódtak, többen közülük fő vagy mellékállásban gyakorlott pálinkakészítők, akad közöttük újságíró, polgármester, múzeumigazgató és kereskedő is. Egyvalami azonban összekötötte őket, az elkötelezettség a Szatmár-Bereg iránt, a hagyományok tisztelete, ez eredetvédett szatmári szilva és szabolcsi almapálinka minőségének a régi fényében való helyreállítása és minőségének folyamatos javítása. A Lovagrendhez két rendezvény kapcsolódik, az egyik a Tiszavirágzás Ünnepe tavasszal, a másik az Új Pálinka Ünnepe, mely minden év szeptemberében kerül megrendezésre. Ezen a napon felvonul a Lovagrend. Ceremóniájuk az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve minden évben egy új lovag avatásából áll.

 

4931 Tarpa, Kölcsey u. 29.

Elérhetőség: +36-30/ 950 7147; +36-70/317-7913

Honlap/e-mail: www.tarpa.huEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tivadar Tisza-part

Tivadar tiszai szabad strandjával és a vonzó falusi szálláshelyeivel a Bereg legszebb települései közé tartozik. Vendéglátó egységei és cölöpökre épített faházai egy kisebb üdülőövezetet foglal magába.