JooMix.org

Támogatóink

 

 

Zoárd nap 2018

Ön itt van: CímlapLátnivalókVásárosnamény Látnivalói

Vásárosnamény Látnivalói

Vásárosnamény egy vendégszeretõ kisváros Magyarország ÉK-i részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza, a Szamos, Túr és a Kraszna folyók találkozásánál. A város új logója és szlogenje – „Vásárosnamény a Bereg szíve”- hűen tükrözi a város kulturális-, gazdasági és földrajzi pozícióját a Beregben.  (www.vasarosnameny.hu)

 

Igazi vonzerejét a vizek jelentik. A selymes homokfövenyű gergelyiugornyai tiszai szabadstrand turisták tízezreit vonzza évente, de kedvelt kikötőhelye a vízitúrázóknak is. Számos program gondoskodik a Tisza-parti vendégek szórakozásáról: hétvégi disco programok, júliusban Sárkányhajó Roadshow, augusztusban Face Fesztivál, Tiszaparty Fesztivál, nyitó- és záróbulik.

A tiszai szabadstrandtól néhány száz méterre található az Atlantika Vizividámpark. A Kraszna folyó partján épült Szilva Termál- és Wellness Fürdő egész évben várja vendégeit. 

A kiépített töltéskoronán kerékpárral, tandemmel és segwayvel lehet bejárni a környéket, nyáron esténként a parti szórakozóhelyeken jót lehet bulizni. Vásárosnamény és a Bereg kitűnő adottságokkal rendelkezik a kerékpáros turisták számára: több mint 200 km-es kerékpárútként is funkcionáló töltéskorona, közel 100 db kölcsönözhető kerékpár, kerékpárra szerelhető city guidok, Szatmár-Bereg kerékpáros térkép, végzett kerékpáros túravezetők, kerékpáros csomagajánlatok, kerékpár szerviz pontok, fix időpontú gasztro-kerékpártúrák, egész évben nyitva tartó információs iroda, ezek mind az aktív turisták komplex kiszolgálását teszik lehetővé. Nem véletlen, hogy már többször elnyerte a város a „Kerékpárosbarát Település” címet. A teljesen sík vidék könnyen végigjárható családoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. A kiépített töltéskoronán olyan látnivalók gazdagítják utunkat, mint például a tarpai Szárazmalom, a tákosi, csarodai református templomok vagy a vásárosnaményi Beregi Múzeum, de a térség legnagyobb vonzereje a beregi táj, mely nyugodt és természet közeli perceket nyújt az ide látogatóknak.

Vásárosnamény kiemelkedő látványossága a tájegység páratlan régészeti, néprajzi értékeit és történetét bemutató Beregi Múzeum gyűjteménye, amely a Tomcsányi Kastélyban kapott helyet. Szomszédságában található a Vadászati Kiállítás, amely az ország keleti felében egyedülálló.

Vásárosnamény legnagyobb rendezvénye, a város névadó legendájáról elnevezett Zoárd-napi Sokadalom július első hétvégéjén kerül megrendezésre a Kraszna-parton, a városközpontban. Az adventi időszakban nemcsak a helyieket, hanem a Beregből, Szatmárból érkezőket is várják az adventvasárnapi gyertyagyújtások, a közös készülődés programjai, a koncertek.

Vásárosnamény nagyszerű bázisa lehet a Beregbe, Szatmárba, Kárpátaljára és a romániai Szatmár megyébe irányuló csillagtúráknak, ahonnan jó elindulni és jó visszatérni. A város legrégebbi és egyben legimpozánsabb falai között működő Tourinform irodában erről minden információt meg is kaphat az érdeklődő.(www.facebook.com/TournformVasarosnameny)

 

LÁTNIVALÓK

 

Tourinform Vásárosnamény

A Tourinform Iroda a város egyik legrégebbi épületében helyezkedik el, mely a XX. század elején épült az egyház emeletes bérházaként. A Tourinform irodában kialakításra került a „Beregi Bolt”, amely berendezésében a ’20-as évek beregi szatócsbolt hangulatát megidézve kínálja a beregi emberek által készített kézműves- és egyéb tájjellegű termékeket. Tourinform lévén információkat nyújt az ide érkező turistáknak. Az irodában kerékpár és Pocket Guide bérlésére is van lehetőség.

 

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 9.

Tel.: +36-45/570-206

Mobil: +36-70/363-1628

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.tourinform.hu; www.facebook.com/TourinformVasarosnameny

Nyitva tartás: H-P: 8:00 – 16:30

Szombaton: 2018. június 23 - augusztus 18-ig 08:00 - 12:00 óráig

 

Református Templom

A város központjában helyezkedik el a műemlék református templom. Az eredeti XIV. századi eredetű gótikus templomot a XVIII. században kibővítették, de 1937-ben újraépítették. A régi templomból megmaradt egy gótikus zárókő, Lónyay Zsuzsanna epitáfiuma. Az elbeszélések szerint az előző templom faanyagából készült az erdélyi típusú szószék és a két Mózes-szék.

 

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 8.

 

Folyóanya gyermekeivel szobor

A „Folyóanya gyermekeivel” című szoborkompozíció a Szabadság téren szimbolikus jellegű műalkotás, a város határában találkozó három folyó – Tisza, Szamos, Kraszna – ölelkezésének jelképe. Formailag a fürdőző anya és gyermekei adnak lírai „cselekvést” az alkotásnak, melyben az anya (a Tisza) sodró lendületben, a kölcsönös együtt haladás érdekében öleli magához gyermekeit (Szamos, Kraszna). A mű avatására 1987-ben került sor. 

 

4800 Vásárosnamény, Fő tér

 

Emlékpark

A Tomcsányi Kastély mellett találjuk az Emlékparkot, ahol láthatjuk E. Lakatos Aranka szobrászművész több alkotását is: a vásárosnaményi születésű agrárpolitikus Kiss Sándor bronzba öntött mellszobrát, valamint Szent István egész alakos bronzszobrát.

 

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér

 

Beregi Múzeum a Tomcsányi Kastélyban

A Tomcsányi Kastély 2007. óta teljes szépségében pompázó barokk kastély. Az árkádos, oszlopos tornácos, négy tornyos, sarokszobás műemléki védettségű épület a Lónyay család egykori rezidenciája volt. II. Rákóczi Ferenc itt megszállva bocsátotta ki a „naményi pátenst”, melyben hadba hívta a szabolcsi nemességet. A kastélyban található a Beregi Múzeum. Állandó tárlat szemlélteti a Bereg őstörténetét és a honfoglalás korát. Az országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett a tájegység népi kultúráját bemutató kiállításon beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások, építészeti emlékek, berendezések és használati tárgyak tekinthetők meg.

 

Nyitva tartás:

H:Zárva

K.-P.:8.30 - 16.30

Sz.-V.: 8:00 - 16:00

Csoportoknál előzetes bejelentkezés szükséges!

Belépő: -felnőtt: 400 Ft, 70 éves kor felett és 6 éves korig ingyenes.

            -diák, nyugdíjas: 200 Ft,

            -tárlatvezetés: 30 főig (magyar nyelven igényelhető): 2600 Ft

4800 Vásárosnamény Szabadság tér 26.

Telefon: +36-45/470-638, +36-45/570-146

Honlap/e-mail: www.beregi-muzeum.hu; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szilva Wellness-és Termálfürdő

A fürdő vizét 2014-ben gyógyvízzé minősítették. A 700 méter mélyről felszínre törő alkáli hidrogén karbonátos gyógyvíz nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, kloridot és szulfátot. Az úszás kedvelőinek a 16 méter hosszú, 120 centiméter átlagos vízmélységű úszómedence nyújt kellemes kikapcsolódást. A fürdő wellness szolgáltatásai segítik a látogatók testi és szellemi felfrissülését. A kisgyerekek a vízi óvodában tölthetnek el felhőtlen perceket.

 

Belépő: -felnőtt napijegy: 1.500 Ft

           -nyugdíjas, diák napijegy: 1.100 Ft

Nyitva tartás: 09:00 - 20:00

Tel.: +36-45/470-180

Honlap/e-mail: www.szilvafurdo.hu; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Platánfasor

A 86 egyedből álló, a XX. század elején ültetett védett platánfasor helyi védettséget élvez.  Vásárosnamény vitkai településrész  bevezető útja mentén fekszik.

 

4804 Vásárosnamény-Vitka, Damjanich út

 

Kraszna-híd, Kraszna part

A térségben egyedülálló, különleges művészeti alkotásnak lehetnek szemtanúi azok, akik  Vásárosnaményban járnak.  A Kraszna-híd teljesen megújult, hiszen Szűk Norbert, a Korszakváltó Csoport alapítója és képzőművész társai festették ki a Kraszna hidat vásárosnaményi és beregi motívumokkal, természetesen a rájuk jellemző korszakváltó módon. A hídon megelevenednek a keresztszemes mintakincsekből átvett szimbólumok, de megtaláljuk rajta Vásárosnamény új logóját is. A kifestésnél a helyi művészeti iskola tanulói is segítettek.  Szük Norbert 2000 óta több mint 120 híres művészeti fesztivált és 30 alkotótábort szervezett itthon és a nagyvilágban egyaránt. Ezek a művészek nem csupán egy szűk réteg elitista kihívásának kívánnak megfelelni, hanem alkotásaik széles tömegekhez szólnak. És ehhez továbbra sem kell más, mint ecset, festék és örökké szárnyaló fantázia.

 

4800 Vásárosnamény, Kraszna-híd

 

Málenkij Robot szobor

A tragikus történelmi esemény 60 éves jubileumára emelték Bíró Lajos alkotását. A Kraszna-híd mellett, a 41. sz. főközlekedési út szélénél elhelyezett monumentális emlékmű kőbe vésett emberalakjai az elhurcoltakat idézik.

4800 Vásárosnamény, Kraszna-híd

 

Atlantika Vizividámpark

Néhány száz méterre a Tisza-part szabad strandjától található az Atlantika Vízividámpark. Nyáron egész napos kikapcsolódást kínál a család valamennyi tagjának. Óriási hatalmas hullámok idézik a tenger hangulatát, Anakonda, Shuttle, és Kamikaze csúszda várja az érdeklődőket. A hidegvízes medence kiváló lehetőséget ad az úszni vágyóknak, a termálmedencében pedig kipihenhetik fáradalmaikat. Naponta többször fóka-show, fóka úszás-, etetés, játszótár várja a  gyerekeket.

 

4803 Vásárosnamény, Gulácsi út 56.

Belépő: -2500 Ft illetve 14:00 után 2000 Ft

           -Gyerek/ diák: 2000 Ft illetve 14:00 után 1500 Ft

           -Nyugdíjas: 1500 Ft illetve 14:00 után 1000 Ft

Csoportoknak (15 főtől) 10%-os kedvezmény!

Nyitva tartás: H-V 09:00 - 19:00 Szombaton esti fürdőzés 20:00 - 11:00

Tel.: +36-45/570-112

Honlap/e-mail: www.atlantika.hu; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Gergelyiugornya Tisza-part

Tengerpartot idéző, csodálatos homokos part kijelölt szabad stranddal, ahol a fürdőzés mellett lehetőség nyílik vízi és vízparti sportok űzésére, a hely kedvelt kikötője a vízi túrázóknak is. A fövenyes part körül közel 400 db, fából készült, cölöpökre épített üdülőház valóságos üdülőfalut alkot a vendéglátóegységekkel együtt. 

 

Vizipocok Kikötő

Légpárnás hajók, katamarán hajók, BBQ grill és party hajók bérlésére van lehetőség, de lehet jet-skizni, wakeboardozni, szörfdeszkázni. A kiépített töltéskoronán kerékpárral, tandemmel és segwayvel lehet bejárni a környéket. 

 

4803 Vásárosnamény, Gergelyiugornya üdülőövezet, Berek sétány

Honlap/e-mail: www.vizipocok.com; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Vadászati Múzeum

A kiállítás 600m2-en került kialakításra, bemutatva benne az 5 földrész vadászható vadjait. Megjeleníti Afrikát, Ázsiát, Kanadát, része Európa, benne kiemelten Magyarország és a Bereg, az ott élő vadakkal és azok élővilágával együtt. A kiállítótérben 80 egész testben preparált nagyemlőst, 20 kis emlőst és kb. 40 madarat helyeztek el. Az ajtó nyitásakor a felkelő nappal felébrednek a madarak, mellettük elhaladva hallhatjuk éneküket mint ahogyan a kiállítótérben elhelyezett vadak is saját hangjukon szólalnak meg. A látogatók interaktív módon, Ipad-en keresztül tájékozódhatnak a múzeumban elhelyezett vadak előfordulásáról, élőhelyeiről s természetesen a vad elejtésének körülményeiről, olyan formában, hogy a vadászok, ill. a civil emberek – különösen a gyerekek - betekintést kapjanak a természet. a vad és a vadász kapcsolatába.

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 25.

Honlap/e-mail: www.hunorhotel.eu; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.:30/372-4770